Vogelen in het Park

Het is lente in het Park! In de lente namen wij, de gebroeders Groen, de ontdekkingsreizigers van het Park mee langs al het voorjaarsgebeuren en de lentekriebels. Daar vonden we regenwormen met lentekriebels en kwamen we langs Parkbewoners met onstuimige voorjaarsgevoelens. In dit artikel leren wij je hoe je de vogels in de lente uit het Park leert herkennen. Niet alleen qua uiterlijk. Ga na het lezen het Park eens in en doe je gehoor eens een plezier, door de lente in je op te nemen, niet alleen via je ogen, maar via je oren!

Meer over de gebroeders Groen in het Park

Het is lente in het Park, en dat hoor je!

Meerkoet
Halsbandparkiet
Kauw
Reigerkolonie

De stinzenplanten knallen uit de bodem, de fruitbomen staan in de bloesem, de vuurwantsen hebben nymfen (jonkies), de vogelkersluizen planten zich voort via klonering, het fluitenkruid schittert overal, en de geur van knoflook waait door de lucht (daslook en, in mindere mate, look zonder look zijn de veroorzakers).

De meerkoet jaagt iedereen uit zijn territorium, de halsbandparkieten en de kauwtjes vechten elkaar de boomholte uit. En de reigers zitten prinsheerlijk op hun troon (lees nest). Het is lente en (als je er even bij stil staat) hoor je de vogeltjes massaal fluiten.

Fluitenkruid
Daslook
Look-zonder-look

Ezelsbruggetjes

Juist fluitende vogeltjes, daar blijft het vaak bij. Maar wat fluiten ze eigenlijk? Hierbij een korte introductie tot vogelzang, aan de hand van 5 vogels die veel in Het Park voorkomen en aardig herkenbaar zijn aan hun lofzang. De wereld van geluiden – soundscape – binnen het dierenrijk is overweldigend. Lastig is het zeker, maar daarom zijn er ezelsbruggetjes bedacht.

Koolmees

De fietspomp

De zang van de koolmees, is vergelijkbaar met het oppompen van je fietsband. Net alsof er een beetje lucht ontsnapt. Indien je dit door hebt herken je het uit duizenden en hoor je het overal.

Pimpelmees

Het zilveren hotelbelletje

Deze is iets lastiger, maar beeld je in dat je aan de hotel receptie staat maar er staat niemand achter de balie. Dan is er vaak zo’n klein belletje waar je dan op kan rinkelen. Nu dit is precies hoe de zang van een pimpelmees klinkt. Luister hier en waan je in het (park)hotel.

Houtduif

m’n opoe is dood


Dit is een beetje een tragisch ezelsbruggetje. Maar luister maar is naar de zang van de houtduif en zeg het ezelsbruggetje eens na. Het is een strofe van 5 noten. De turkse tortel daarentegen heeft een zangstrofe van 3 noten en klinkt als; ‘I loóóve you’.

Boomkruiper

piepend wieltje van kruiwagentje | driewielertje

Dit typische vogeltje knuffelt de boom, en loopt altijd van laag naar hoog met z’n snavel naar de hemel gericht. Zo loopt ie elke boomstam af op zoek naar voedsel. Zijn zang is een kenmerkend piepend geluid dat klinkt als het wiel van een oude roestige kruiwagen of driewieler dat onder hevig gewicht half op instorten staat, maar alsnog vooruit wordt geduwd. Het is een kort liedje maar herkenbaar, ook wel ‘tier, tier, tierelierelier’

Merel

het ultieme geluid van de lente

Elk persoon, vogelaar, natuurliefhebber of niet, kent wel het lied van de merel. Het is de talrijkste broedvogel van Nederland. En zeer herkenbaar bij een warme lenteavond, wanneer de zon achter de horizon zakt, schelt het geluid van de merel in menig tuin. Héééérlijk. Vogels zingen namelijk niet alleen s ’ochtends vroeg als de zon opgaat maar ook bij ondergang.

En nú het Park in!
Ga dus nú het Park in en doe je gehoor eens een plezier, door de lente in je op te nemen, niet alleen via je ogen, maar via je oren! Tips om nog beter te worden in vogelgeluiden, gebruik de geluidenherkenningsapp: Merlin Bird ID (een soort Shazam voor vogelgeluiden) en de veldgids vogelzang.

Nymfen lieveheersbeestje
Vink
Vogelkersluis
Wilde eend

Ieder seizoen met de gebroeders Groen
Ieder seizoen kan je mee met de gebroeders om het Park weer op een hele nieuwe manier te ervaren. Op hun excursies leer je kijken naar de allerkleinste beestjes, voelen hoe korstmossen voelen en hoe de halsbandparkieten vliegen in Rotterdam. Zo leer je het Park kennen op een hele nieuwe manier.

Hou voor de nieuwste editie onze agenda in de gaten, schrijf je in op onze nieuwsbrief of volg ons op instagram en facebook.